Citrus Research & Technology
https://www.citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt08616
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Article

Production of antifungal compounds by Trichoderma spp. to control Phytophthora nicotianae, causal agent of gummosis on citrus

Produção de compostos antifúngicos por Trichoderma spp. para controle de Phytophthora nicotianae, agente causal de gomose em citros 

Jaila Ferreira Melo, Eduardo da Silva Martins & Katia Cristina Kupper

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Abstract

Orange crops in Brazil are affected by various diseases such as gummosis caused by Phytophthora nicotianae, which is controlled by chemical fungicides, by preventive nature through cultural practices and utilization of tolerant rootstock. However, the high costs and environmental problems caused by the intensive use these fungicides have led to the search for alternative methods of control. The objective this study was to evaluate the in vitro antagonistic activity of Trichoderma spp. isolates against P. nicotianae by the production of antimicrobial compounds and an alfalfa seedling bioassay, thus, 12 out of the 50 isolates of Trichoderma spp. evaluated were selected based on in vitro screening to
compose bioassay treatments. The paired culture showed that all isolates tested inhibited the mycelial growth of the pathogen. In the production of antimicrobial compounds, 41 isolates produced volatile compounds using dextrose as carbon source; however, further assays showed that the use of sucrose or maltose as carbon source increases the production of these compounds. Seven isolates of Trichoderma spp. produced thermostable compounds and 14 isolates produced cell-free antimicrobial compounds of the antagonist. In the alfalfa seedling bioassay, four isolates of Trichoderma spp. inhibited the formation of sporangia and mycelia growth. The in vitro evaluation concerning to the antimicrobial compound production by the Trichoderma spp. isolates and the alfalfa seedling bioassay were able to select biocontrol agents to control P. nicotianae. The four most promising isolates were TB12, TB14, TB28, and TB30 and the mechanisms of action that may be involved in the biocontrol are production of volatile compounds and cell-free filtrates by the antagonists.
 

Keywords

alfalfa seedling bioassay, Citrus spp., antimicrobial compounds.

Resumo

A cultura da laranja no Brasil é afetada por várias doenças, como a gomose, causada por Phytophtora nicotianae, cujo controle é comumente realizado por aplicações de produtos químicos. Porém, devido aos custos financeiros e problemas ambientais ocasionados pelo uso intensivo destas aplicações, faz-se necessário a busca por métodos alternativos de controle. Este trabalho teve por objetivo avaliar a ação antagônica de isolados de Trichoderma spp. para controle de P. nicotianae, através da produção de compostos antimicrobianos, por meio destes microganimsos, além da realização de um bioensaio com plântulas de alfafa. Para compor os tratamentos do bioensaio, foram selecionados 12 dos 50 isolados de Trichoderma spp. avaliados in vitro. No cultivo pareado observou-se que todos os isolados inibiram o crescimento micelial do fitopatógeno. Na produção de compostos antimicrobianos, 41 isolados produziram compostos voláteis utilizando como fonte de carbono a dextrose, no entanto, em estudos posteriores, foi verificado que a utilização de sacarose ou maltose, como fontes de carbono, aumentou a produção destes compostos. Sete isolados de Trichoderma produziram compostos termoestáveis e 14 produziram compostos antimicrobianos livres de células do antagônico. No bioensaio com plântulas de alfafa foi observado que quatro isolados de Trichoderma inibiram a formação de esporângios e de micélios do fitopatógeno. Diante dos resultados obtidos, concluiu-se que as avaliações in vitro com relação à produção de compostos antimicrobianos pelos isolados de Trichoderma e o bioensaio com plântulas de alfafa mostraram capacidade para selecionar isolados com potencial para o controle de P. nicotianae. Os quatro isolados mais promissores foram: TB12, TB14, TB28 e TB30 e, os mecanismos de ação que podem estar envolvidos no biocontrole são a produção de compostos voláteis e livres de células pelos antagonistas.

Palavras-chave

bioensaio com plântulas de alfafa, Citrus spp., compostos antimicrobianos.
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