Citrus Research & Technology
https://www.citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC077
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Article

Effects of temperature and phytohormones treatments on anthocyanins accumulation in Citrus sinensis cv. Sanguinelli

Efeitos da temperatura e fitohormônios na acumulação de antocianinas em Citrus sinensis cv. Sanguinelli 

Javier Martinez-Nicolas, Licinio Diaz, Ignacio Porras, Ana Maria Ortuño, Jose Antonio Del Rio & Agustin Conesa

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Abstract

Recently is accepted that flavonoids present in citrus fruits are relevant by their potential health-promoting effects, as suggested by the available experimental and epidemiological evidence. The beneficial biological effects of these bioactives compounds may be driven by their antioxidant activity, and they may regulate different signalling pathways involved in cell survival, growth and differentiation. Blood oranges are characterized by the presence of higher amounts of these health promoting substances as flavanones, flavones and anthocyanins. In present study, the evolution of anthocyanin content in juice of cv Sanguinelli during maturation phase are analyzed. This cultivar is one of the citrus fruits that present greater colour in the fruit, due to the presence of the anthocyanins cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-(6´´malonyl glucoside) and peonidin 3-(6´´malonyl glucoside), compounds that accumulate mainly in the pulp. To deepen the knowledge about the regulation of the biosynthesis of these phenolic compounds in citrus fruits, it has been determined, on the one hand, how the environmental temperature affects the accumulation of total anthocyanin in immature fruits harvested. On the other hand, it has been analyzed the effect of the application of different phytoregulators on the biosynthesis of anthocyanins in these fruits. The results reveal that kinetin increases the accumulation of these secondary metabolites, whereas methyl jasmonate and abscisic acid inhibit the total anthocyanin content. These results can define the future strategies in order to regulate anthocyanin biosynthesis and to increase the content of these bioactive compounds in the fruits.
 

Keywords

cyanidin 3-glicoside, cianidin 3-(6´´malonyl glucoside), peonidin 3-(6´´malonyl glucoside), kinetin.

Resumo

Recentemente, aceita-se que os flavonoides presentes nas frutas cítricas são relevantes por seus possíveis efeitos favoráveis à saúde, conforme sugerido pela evidência experimental e epidemiológica disponível. Os efeitos biológicos benéficos destes compostos bioativos podem ser conduzidos pela sua atividade antioxidante e podem regular diferentes vias de sinalização envolvidas na sobrevivência, crescimento e diferenciação celular. As laranjas sanguíneas são caracterizadas pela presença de maiores quantidades dessas substâncias favoráveis à saúde como flavononas, flavonas e antocianinas (Fallico et al, 2017). No presente estudo, analisou-se a evolução do teor de antocianinas no suco da laranja Sanguinelli durante a fase de maturação. Esta cultivar é uma das frutas cítricas que apresentam maior cor na fruta, devido à presença de antocianinas cyanidin 3-glucoside, cyanidin 3-(6´´malonyl glucoside) e peonidin 3-(6´´malonyl glucoside), compostos que se acumulam principalmente na polpa. Para aprofundar o conhecimento sobre a regulação da biossíntese desses compostos fenólicos em cítricos, foi determinado, por um lado, como a temperatura ambiental afeta o acúmulo de antocianina total em frutos colhidos imaturos. Por outro lado, analisou-se o efeito da aplicação de diferentes fitorreguladores na biossíntese de antocianinas nestas frutas. Os resultados revelam que a cinetina aumenta a acumulação desses metabólitos secundários, enquanto que o jasmonato de metila e o ácido abscisico inibem o conteúdo total de antocianinas. Esses resultados podem definir as estratégias futuras para regular a biossíntese de antocianinas e aumentar o conteúdo desses compostos bioativos nos frutos.

Palavras-chave

cyanidin 3-glicoside, cianidin 3-(6´´malonyl glucoside), peonidin 3-(6´´malonyl glucoside), cinetina.
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