Citrus Research & Technology
https://www.citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.22421
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Article

Different rootstocks, irrigation, and nutritional management on the quality parameters of Montenegrina mandarins (Citrus deliciosa Tenore) cultivated in ‘Vale do Caí region, South Brazil  

Efeito de diferentes porta-enxertos e manejos de irrigação e nutricional sobre os parâmetros de qualidade de mandarinas Montenegrina (Citrus deliciosa Tenore) cultivadas na região do Vale do Caí, Sul do Brasil  

William Zanardi, Wendel P. Silvestre & Gabriel F. Pauletti

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Abstract

The objective of this work was to evaluate the qualitative parameters of Montenegrina mandarin fruits under different water and nutritional management, combined with two rootstocks, in the Vale do Caí region. The experiment was conducted in the city of São Sebastião do Caí, South Brazil, at UCS Campus. The experiment was bifactorial with two varieties of rootstocks (Poncirus trifoliata L. and Swingle citrumelo) and three cultivation systems (conventional, irrigated, and fertigated), completely randomized, with three replicates for each treatment. Fifty fruits were evaluated for average fruit mass (AFM), longitudinal and transverse diameters (Ø); 10 fruits for juice content (Jc), soluble solids content (SS), total titratable acidity (TA), ratio, and ascorbic acid content. The variables transversal Ø, AFM, Jc, SS, and ratio were not significantly influenced by the adopted treatments. Irrigated plants presented higher TA when compared to conventionally managed and fertigated plants. Swingle citrumelo presented greater longitudinal fruit Ø compared to P. trifoliata. Montenegrina fruits grafted to P. trifoliata presented a higher concentration of ascorbic acid compared to Swingle citrumelo fruits. For the conditions of Vale do Caí, with the climatic conditions of the years 2018/2019, would not be necessary to make use of irrigation and fertigation technologies to increase fruit quality
 

Keywords

Poncirus trifoliata, Swingle citrumelo, fertigation, biometric parameters  

Resumo

Este trabalho teve como objetivo avaliar os parâmetros de qualidade de mandarinas do tipo Montenegrina sob manejos de irrigação e nutrição diferentes, combinados com dois tipos de porta-enxertos, na região do Vale do Caí. O experimento foi conduzido na cidade de São Sebastião do Caí, Sul do Brasil, no Campus da UCS. O experimento foi do tipo bifatorial, com duas variedades de porta-enxerto (Poncirus trifoliata L. e citrumeleiro Swingle) e três formas de manejo (convencional, irrigado e fertirrigado), completamente casualizado, com três replicatas para cada tratamento. Cinquenta frutos foram utilizados na determinação da massa media de frutos (AFM) e diâmetros longitudinal e transversal (Ø); dez frutos foram utilizados para a determinação do teor de suco (Jc), sólidos solúveis (SS), acidez titulável total (TA), ratio, e teor de ácido ascórbico. As variáveis Ø, AFM, Jc, SS e ratio não foram influenciadas pelos tratamentos aplicados. As plantas irrigadas apresentaram frutos com maior TA do que as plantas conduzidas pelo manejo convencional e fertirrigado. Os frutos de plantas enxertadas sobre citrumeleiro Swingle apresentaram maior Ø longitudinal comparado ao P. trifoliata. Mandarinas do tipo Montenegrina enxertadas em P. trifoliata apresentaram maior concentração de ácido ascórbico comparativamente às frutas de plantas enxertadas sobre citrumeleiro Swingle. Para as condições do Vale do Caí, considerando os anos 2018/2019, não é necessário ouso de tecnologias de irrigação e/ou fertirrigação para incrementar a qualidade dos frutos.
 

Palavras-chave

Poncirus trifoliata, citrumeleiro Swingle, fertirrigação, parâmetros biométricos  

Submitted date:
01/26/2021

Reviewed date:
05/27/2021

Accepted date:
07/10/2021

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