Potential for industrial use and in natura consumption of tangerine varieties in the Microregion of Garanhuns, Pernambuco State, Brazil
Potencial de uso industrial e consumo in natura de variedades de tangerina na microrregião de Garanhuns, Pernambuco, Brasil
Allan Deyws Francisco da Silva, Mairon Moura da Silva, Jesuito Bernardo de Araujo, Rômulo Maciel de Moraes Filho & Rosimar dos Santos Musser
Abstract
Brazilian citrus cultivation has been expanding, as in addition to sweet orange, mandarin cultivation has been growing and gaining market, however mandarin cultivation has a small variability regarding the varieties that are marketed to both the industry and the fruit market with Ponkan mandarin and Murcott tangor being the most notable, leaving producers with few alternatives when choosing the variety to be grown. Given the context, the objective of this work was the selection and classification of mandarin varieties in the climatic conditions of the Agreste Pernambucano, in view of the diversification of the Brazilian orchards regarding the agronomic aspects and physical, physicochemical and chemical characteristics, in order to classify their characteristics. Varieties with industrial and / or fresh consumption. Twelve varieties of mandarin were used, provided by EMBRAPA, applied at the Experimental Station of the Agronomic Institute of Pernambuco, Brejão-PE. The evaluated aspects were height, diameter and volume of the canopy, stem diameter above and below the grafting line, compatibility index, chemical and physical characteristics of the fruits. The experimental delimitation was performed in randomized blocks with three replications and one plant per plot. Results were subjected to analysis of variance and means compared by Scott-Knott test with a probability of 5%. The Nova Minneola, Ponkan and Piedmont varieties meet natural consumption requirements and the Mexerica, Robinson, Lee, Dancy, Murcott, Kinnow, Swatow and Fortune Iniasel varieties have industrial potential.
Keywords
Resumo
A citricultura brasileira vem apresentando uma expansão, pois além da laranja, o cultivo da tangerina vem crescendo e ganhando mercado, no entanto o cultivo da tangerina apresenta um menor número de variedades que são comercializadas tanto para a indústria ou para o mercado de frutas frescas como no caso da tangerina Ponkan e o Tangor Murcott, sendo essas as mais notáveis, ficando assim os produtores com poucas alternativas no momento de escolher a variedade a ser cultivada. Diante do contexto o objetivo deste trabalho foi a seleção e classificação de variedades de tangerina nas condições climáticas do Agreste Pernambucano, tendo em vista a diversificação dos pomares brasileiros quanto aos aspectos agronômicos e características físicas, físico-químicas e químicas, a fim de classificar as variedades com industrial e/ou consumo in natura. Foram utilizadas 12 variedades de tangerina, fornecidas pela Embrapa Mandioca e Fruticultura, plantadas na Estação Experimental do Instituto Agronômico de Pernambuco, Brejão-PE. Os aspectos avaliados foram altura, diâmetro e volume da copa da planta, diâmetro do tronco acima e abaixo da linha de enxertia, índice de compatibilidade, características das qualidades químicas e físicas dos frutos. O delineamento experimental foi realizado em blocos casualizados com três repetições e uma planta por parcela. Os resultados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Scott-Knott com uma probabilidade de 5%. As variedades Nova, Minneola, Ponkan e Piemonte atendem aos requisitos de consumo in natura e as variedades Mexerica, Robinson, Lee, Dancy, Murcott, Kinnow, Swatow e Fortune Iniasel apresentam potencial industrial.
Palavras-chave
Submitted date:
10/29/2019
Reviewed date:
04/25/2020
Accepted date:
04/01/2021