Citrus Research & Technology
https://www.citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.0126
Citrus Research & Technology
Note

Incidência de huanglongbing (greening) em áreas de citros no município de Espírito Santo do Turvo, SP  

Huanglongbing (greening) incidences in citrus areas in the municipality Espírito Santo do Turvo, SP 

Tais Santo Dadazio, Roque Carvalho Dias, Clóvis Machado, Ivana Paula Ferraz Santos Brito, Ana Karollyna Alves Matos & Evelize de Fátima Saraiva David

Downloads: 1
Views: 1588

Resumo

O huanglongbing (HLB) ou greening é atualmente considerada a doença mais importante e destrutiva da citricultura mundial. Sendo o Brasil um grande produtor, o HLB prejudica e coloca em risco toda a cadeia produtiva da cultura no país, gerando perdas expressivas. A queda de frutos sintomáticos e redução da qualidade e produtividade são os principais impactos causados pelo patógeno. A capacidade de dispersão do inseto vetor, o psilídeo Diaphorina citri, entre áreas periféricas (bordaduras), além do poder de disseminação do patógeno por insetos desenvolvidos em plantas contaminadas torna o manejo de controle da doença, difícil. Assim, o presente trabalho teve como objetivo avaliar os índices de HLB, em área total da propriedade. O estudo foi realizado no município de Espírito Santo do Turvo, SP, em uma propriedade com atividade comercial. Foram realizadas inspeções visuais e quantificação de plantas sintomáticas, por meio de inspeções realizadas por equipes em plataformas. Os dados obtidos foram submetidos à análise estatística descritiva, e avaliados quanto à frequência de ocorrência da doença. Os resultados demonstraram que a incidência na distribuição espacial do HLB se concentrou na região periférica da fazenda, em comparação com áreas centrais dos talhões, que presentaram incidência próxima a zero.
 

Palavras-chave

bordadura, Citrus sinensis, HLB.

Abstract

The Huanglongbing (HLB) or greening is currently considered the most important and destructive disease of citrus worldwide. Brazil is a largest producer of citrus, HLB undermines and endangers the entire productive chain of culture in the country, generating significant losses. The fall of symptomatic fruit and reduction of quality and productivity arethe main impact of the pathogen. The vector insect dispersal capacity, the psyllid Diaphorina citri, from peripheral areas (borders), beyond the power of dissemination of the pathogen by insects developed in plants contaminated makes management difficult to control. This work aimed to evaluate the contents of HLB, in total area of the property. The study was conducted in the municipality of Espírito Santo do Turvo, SP in a property with commercial activity. It is made visual inspection and quantification of symptomatic plants by means of inspections conducted by staff on platforms. The data were submitted to descriptive statistical analysis, and evaluated for the frequency of occurrence of the disease. The results showed that the incidence spatial distribution of HLB concentrated in the peripheral region of the farm also called boundary compared to the central areas of the blocks which showed close to zero incidence.

Keywords

surrounds, Citrus sinensis L., HLB
5af2ef4f0e8825c55bbc1933 citrusrt Articles
Links & Downloads

Citrus R&T

Share this page
Page Sections